Tolken

Tolken

Tolken speelt een belangrijke rol in onze rossen globaler wordende wereld. Ze helpen mensen van verschillende talenten en culturen om effectief te communiceren en elkaar te begrijpen. Tolken worden ingezet in diverse omgevingen, zoals rechtbanken, conferenties, ziekenhuizen en bedrijven. In deze tekst zullen we leren over de verschillende soorten tolken, hun rol en verantwoordelijkheden.

Wat is tolken?

Tolken zijn professionals die gesproken taal vertalen van de ene naar de andere taal. Ze werken bijvoorbeeld als schakel tussen twee verschillende talen die spreken, of als bemiddelaar tussen groepen mensen die elkaars taal niet begrijpen. Tolken zijn onmisbaar in situaties waarin effectieve communicatie noodzakelijk is en de aanwezigheid van een tolk het verschil kan tussen slagen en falen.

Er zijn verschillende soorten tolken:

Opeenvolgend tolken

Opeenvolgend tolken is de meest bekende vorm van tolken. Hierbij spreekt de spreker een zin of zinnetje in de moedertaal en pauzeert vervolgens om de tolk de tijd te geven om de zin te vertalen. Hierdoor wordt de spreker niet onderbroken en kan hij of zij natuurlijk verder spreken.

Simultaan tolken

Simultaan tolken is een andere veelgebruikte vorm van tolken. Tijdens het vertalen van de tolk vrijwel direct nadat de spreker de zin heeft uitgesproken. Dit vereist zowel de spreker als de tolk, omdat beiden samen moeten denken en spreken. Dit is de vorm van tolken die gewoonlijk wordt gebruikt door het tolken bij het Verenigde Naties-congres of een grote conferentie.

Gebarentaal tolken

Gebarentaal tolken is een specialistische vorm van tolken. Daarbij wordt de gesproken taal ondersteund in gebarentaal. Dit wordt gebruikt om viertalige of viertalige mensen met gehoorproblemen om te helpen communiceren.

Soorten instellingen die vaak nodig hebben

Rechtbanken

Bij een zekerheid hebben niet alle betrokkenen dezelfde taalvaardigheid. Tolken worden ingezet om ervoor te zorgen dat verdachten, getuigen en advocaten die elkaar begrijpen en hun zaak effectief kunnen presenteren.

Ziekenhuizen

In ziekenhuizen moet ook wel eens een tolk ingezet worden. Dit gebeurt meestal voor patiënten wiens moedertaal niet de taal is van het land waar zij worden behandeld. Tolken helpt om een ​​betere medische verzorging te bieden door zowel de patiënt als de kunsten om elkaar te helpen begrijpen.

Bedrijven

In een bedrijfsomgeving werken werknemers vaak samen met internationale collega's of klanten. Tolken kunnen bijvoorbeeld worden ingezet om een ​​vergadering te vertolken of de implementatie van projecten te koppelen.

Hoe wordt iemand een tolk?

Om te worden, moeten kandidaten over een hoge mate van taalvaardigheid en culturele kennis worden bereikt. Daarnaast is het belangrijk dat zich in de leefwereld van de spreker kan verplaatsen. Een tolk moet zich kunnen aanpassen aan het taalniveau, de cultuur en de situatie van de persoon van de groep in kwestie. Voor alle tolken geldt dat zij een professionele werkhouding en een hoog niveau van integriteit moeten hebben.

Tolkscholen

Er zijn diverse tolkscholen waar kandidaten kunnen worden opgeleid tot tolk. Hier krijgen studenten instructie over de verschillende soorten tolken, tolkapparatuur en technische terminologie indien nodig.

Er zijn diverse organisaties die zich gezamenlijk met de normering van tolken en hun opleiding. Het International Association of Conference Interpreters (AIIC) is bijvoorbeeld een organisatie van conferentie- en beleidstolken. Daarnaast is er ook de International Association of Professional Translators and Interpreters (IAPTI), de professionele tolken en vertalers wereldwijd.

Conclusie

Tolken zijn essentieel in situaties waarin taalbarrières een obstakel vormen om effectief te communiceren. Ze hebben in verschillende omgevingen verschillende genomen en verantwoordelijkheden, afhankelijk van de specifieke context en opdrachtgever. Tolken moet verbeteren over goede taal- en cultuurkennis, aangepast aan de situatie waarin zij werken, om te zorgen voor nauwkeurige vertaling en effectieve communicatie. Tolkscholen en organisaties zoals AIIC en IAPTI bieden kandidaten training en ondersteuning om hen te helpen hun vaardigheden te ontwikkelen en professionele normen te handhaven.

Ook interessant

Vertalingen

Vormen Van Horizontale En Verticale Vertalingen Voor Uw GrafiekenVertalingen zijn zeer noodzakelijk voor een vertaling naar accuraat en correct zijn. ...

Lees verder

Tolken

TolkenTolkenTolken speelt een belangrijke rol in onze rossen globaler wordende wereld. Ze helpen mensen van verschillende talenten en culturen om effe ...

Lees verder

Vertaalbureaus

Vertaalbureaus: Hoe kies je het juiste vertaalbureau?Als je op zoek bent naar een vertaalbureau, dan ben je bij dit artikel op het juiste adres. Een ...

Lees verder