Het is belangrijk op te merken dat muziekgenres niet noodzakelijk rigide zijn en dat sommige genres elkaar kunnen overlappen.

Er zijn verschillende soorten instrumenten die worden gebruikt om muziek te maken. De meest voorkomende soorten instrumenten die worden gebruikt om muziek te maken zijn drums, piano's, gitaren, zang, percussie, synthesizers, keyboards, percussie, keyboards, instrumenten zoals fluiten en trombones, koperblazers zoals trompetten en hoorns, cimbalen, percussie-instrumenten, maracas , tamboerijnen, gitaarluiten, klokken, blaasinstrumenten zoals toeters, fluitjes en andere apparaten die worden gebruikt voor percussie, enz. Er zijn ook verschillende muziekinstrumenten die worden gebruikt in combinatie met verschillende instrumenten, zoals blazers, dakspanen, drums, trompetten, mandolines, trompetpedalen, cello's, waterkokers, etc.

Diverse populaire muziekstijlen zijn ook gebruikelijk. De meest populaire muziekgenres zijn klassiek, jazz, rock, pop, blues, reggae, country, folk, gospel, reggae, folkrock, alternatief, jazz-blues, alternatief, pop, rock, country, rock, jazz, rock, hiphop, reggae, jazz-rap, R&B, salsa, soul, fusion, metal, enzovoort. Deze populaire stijlen zijn erg breed en bestrijken een enorm scala aan genres en kunnen elkaar ook overlappen. In sommige gevallen is een muziekstijl populairder dan een andere. Als twee artiesten bijvoorbeeld populair zijn in een bepaald genre, zijn ze mogelijk niet zo populair in een ander type genre.

Hoewel veel mensen denken dat populaire stijlen gewoon populaire liedjes zijn, zijn er naast de bovengenoemde stijlen veel andere soorten stijlen populair. Veel artiesten hebben hun eigen kenmerkende stijl die op zichzelf al uniek is. Hiphop wordt bijvoorbeeld beschouwd als een unieke rapstijl waarin verschillende andere stijlen zijn verwerkt.

Veel populaire muziekstijlen hebben hun eigen fans. Rockmuziek, die kan worden geclassificeerd als metal, rock, punk, blues, soul, jazz of countrymuziek, heeft bijvoorbeeld zijn eigen schare fans. Deze fanbase is terug te voeren tot de begindagen van rockmuziek toen het nog underground was en veel muzikanten bands begonnen en platen uitbrachten.

.