De voordelen van bouwen met een houtskelet

Wat is een houtskelet

Een houtskelet is een bouwtechniek waarbij de constructie van het huis voornamelijk bestaat uit een houten geraamte. Dit geraamte wordt gevormd door houten balken die verticaal en horizontaal worden geplaatst en zo een stevige constructie vormen. Deze manier van bouwen is vooral populair in Noord-Amerika en Scandinavië, maar wint ook steeds meer aan populariteit in Europa.

De voordelen van bouwen met een houtskelet

Milieuvriendelijkheid

Een houten skelet is een zeer milieuvriendelijke manier van bouwen. Hout is namelijk een hernieuwbare grondstof die zeer duurzaam is. Daarnaast is de productie van hout veel minder belastend voor het milieu dan de productie van bijvoorbeeld beton of staal.

Energiezuinigheid

Een houten skelet heeft een zeer goede isolerende werking. Dit komt als voorbeeld in de tussenruimte van de houten balken isolatiemateriaal kan worden genomen. Hierdoor zijn woningen met een houten skelet vaak energiezuiniger dan traditioneel gemetselde woningen. Dit zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar is ook nog eens goed voor het milieu.

Flexibiliteit

Een houten skelet is uiterst flexibel. Dit komt vermoedend hout een zeer licht maar toch sterk materiaal is. Hierdoor kan er met gemak bijvoorbeeld een extra verdieping op het huis worden gebouwd zonder dat de fundering hiërarchie aangepast moet worden. Ook verbouwingen zijn gemakkelijker uit te voeren.

Snelheid

Een houtskelet kan relatief snel gebouwd worden. Dit komt kleinere onderdelen voor het skelet al prefab in de fabriek kunnen worden gemaakt. Hierdoor kan er op de bouwplaats snel worden gewerkt en wordt er minder tijd verspild aan bijvoorbeeld het uitharden van beton.

Kostenbesparend

Een houtskelet is vaak goedkoper dan een traditioneel gemetselde woning. Dit komt doordat er minder materialen nodig zijn en er minder arbeidsuren nodig zijn voor de bouw. Daarnaast is een houten skelet ook nog eens energiezuiniger waardoor er bespaard kan worden op de energierekening.

Gezondheid

Een houten skelet zorgt voor een gezond binnenklimaat. Dit komt voort uit hout een natuurlijk materiaal is dat ademt. Dit zorgt voor een goede oorzaak waardoor er minder snel sprake is van bijvoorbeeld schimmelvorming. Daarnaast heeft hout ook nog een nadelige invloed op de akoestiek in huis.

De nadelen van bouwen met een houtskelet

Zoals bij elke bouwmethode zijn er ook nadelen verbonden aan bouwen met een houtskelet. zijn de belangrijkste nadelen op een rijtje gezet.

Merkbaarheid

Een nadeel van hout als bouwmateriaal is dat het brandbaar is. Hierdoor wordt er vaak extra aandacht besteed aan de brandveiligheid van een houten skeletwoning.

Geluidsisolatie

Ondanks dat hout zorgt voor een akoestiek in huis is het vaak wel wat minder goed geïsoleerd tegen geluid van buitenaf. Hierdoor kan het voorkomen dat je bijvoorbeeld meer last hebt van verkeer van buren.

Onderhoud

Een houten skelet heeft wat meer onderhoud nodig dan een traditioneel gemetselde woning. Dit komt onderliggende houtbeschadiger is voor bijvoorbeeld vocht en schimmels. Hierdoor moet je bijvoorbeeld vaker het houtwerk aan de buitenzijde van de woning onderhouden.

Terugverdientijd

Ondanks dat een houtskelet woning vaak energiezuiniger is dan een traditioneel gemetselde woning is de terugverdientijd van deze investering relatief lang. Dit komt doordat de initiële investering vaak hoger is dan bij een traditionele woning. Hierdoor kan het wel 10 tot 15 jaar duren voordat je de investering terugverdiend hebt.

Conclusie

Zoals uit het bovenstaande blijkt zijn er beide voor- als nadelen verbonden aan bouwen met een houtskelet. Het is belangrijk om deze goede dingen en nadelen af ​​te wegen voordat je besluit om te gaan bouwen met een houtskelet. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een energiezuinige en flexibele manier van bouwen dan is een houtskelet zeker een interessante optie. Het is echter belangrijk om te realiseren dat dit bouwmateriaal ook wat extra aandacht nodig heeft op het gebied van onderhoud en brandveiligheid.

Ook interessant

Bouw

Bouw en plaatsen: het belang van goede hoofd- en tussenkoppen IntroductieBouw en plaatsen zijn essentiële aspecten van elk project. Of het nu gaat om ...

Lees verder

Bouwafwerking

BouwafwerkingBouwen en verbouwen zijn werkzaamheden die vaak gepaard gaan met diverse afwerkingswerkzaamheden. Of u nu een huis gaat bouwen of bouwen ...

Lees verder

Bouwmaterialen

Bouwmaterialen: Alles wat je moet weten over het kiezen van de beste optiesBouwmaterialen zijn van vitaal belang voor iedereen die werkt aan een bouwp ...

Lees verder

Bouw

Interessante links